Rajaton netti puhelimeen

Datarohmut. Nuo internetin suurkuluttajat. Yhä useampi käyttää puhelinta pääasialliseen netissä surffailuun ja myös operaattorit ovat tottakai reagoineet tähän. Liittymien painotukset on enemmän ja enemmän netin nopeuksissa ja rajatonta nettiä on saatavilla helpommin kuin koskaan. Paljon helpommin kuin pelkkiä puhepaketteja.

Rajattomia liittymiä löytyy markkinoilta entistä enemmän, mutta on muutamia asioita joita on hyvä pitää silmällä kun liittymäpaketteja vertailee. Mikä on datakatto, onko sellaista liittymissä entä miten EU-alue vaikuttaa rajattoman netin liittymiin.

Parhaat liittymän rajattomalla netillä

Eli mitä se rajaton netti oikeastaan tarkoittaa?

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että voit surffata kotimaassa niin paljon kuin ehdit ja suinkaan jaksat – netin tiedonsiirrolle ei ole siten rajaa eli datakattoa. Ahkerat surffarit arvostavat luonnollisesti korkeampia nopeuksia eli mahdollisimman nopeaa nettiä ja tähän saumaan operaattorit iskevät liittymäpaketeilla – netti on rajaton, mutta hinta riippuu netin nopeudesta.

Moi Mobiili tuo tähän perusajatukseen kuitenkin uutta tuulta. Suomessa ollaan totuttu siihen, että netti on aina datakatoltaan rajaton vain nopeudessa on eroja. Moi mobiilin simmeissä taas on aina kiinteä 4 gigaa dataa. Rajattomalla paketilla saa poistettua tuon datakaton. Tai vaihtoehtoisesti voi maksaa ylimenevältä osalta, per giga. Netin nopeus puolestaan on aina sama. Erilaista!

Suurimmilla aalloilla surffaajat saattavat henkäistä tässä kohtaa vettä nieluun, mutta kyseinen toimintamalli on itseasiassa EU-alueella aika harvinainen. Suomi on ollut ainut laatuaan tällä jokaisen liittymän rajattomalla käytännöllä. Muualla Euroopassa liittymissä on lähtökohtaisesti aina datakatto.

Vertailuna havainnollistamaan Moi mobiili, Elisa sekä DNA:n rajaton liittymä.

Moi mobiili

  • Simmi eli liittymä 6€, datakatto 4 gigaa
  • Rajaton netti +12€ kuussa, 100Mbit nopeudella
  • EU-käyttö sisältyy 2 gigaan asti, ylittävä osa käytön mukaan

DNA Nopea 4G jämpti

  • Kuukausimaksu 24,90€
  • Rajaton netti, 100Mbit nopeudella ilman datakattoa
  • 10 gigan EU-paketti

Saunalahti Tarkka 4G

  • Kuukausimaksu 22,90€
  • Rajaton netti 50Mbit nopeudella ilman datakattoa
  • Ei EU-pakettia

Se mikä paketeista on todellisuudessa parempi riippuu täysin siitä miten käyttää nettiä. 4 gigan datakatto saattaa tuntua ahtaalta, mutta on itseasiassa hyvinkin runsas jos käyttää arjessa usein wifiä ja netin käyttö painottuu sometteluun. Videot ja leffat syö jo tuntuvammin dataa.

Lisäksi on hyvä muistaa, että rajaton netti puhelimeen tarkoittaa lähes poikkeuksetta aina kotimaan aluetta. Kattavimmissa liittymissä onkin vielä lisäksi EU-paketti. Siinä datakatto on yleensä 10-15 gigaa kuussa.

Rajaton netti – mitä ottaa huomioon?

Lähtökohtaisesti siis kaikilla suuremmilla operaattoreilla on rajaton netti ilman datakattoa valmiina kaikissa liittymissä. Myös halvimmat puhelinliittymät sisältävät tämän. Netti toimii silloin vain mitä luultavimmin hieman hitaammin. Liittymäpakettia valitessa kannattaakin aina tarkastaa netin nopeus. Jos on epävarma kannattaa aloittaa siitä hitaammasta ja päivittää nopeampaan jos tuntuu, että sivut latautuu liian hitaasti.

Moi mobiili on ainut jolla on datakatto. Toisaalta se on ratkaisevasti sen verran korkea, että on monella siinä rajoilla tarvitseeko edes päivittää tilavammille puitteille.

Moni operaattori antaa mahdollisuuden hallinnoida omia liittymätietoja verkossa ja sivuilta pääsee usein myös seuraamaan omaa datan käyttöä. Ennen kuin ottaa kuukausimaksulla nopeimman ja rajattoman netin kannattaa vilkaista omaa netin käyttöä historiatedoista. Etenkin se datan määrä. Muun muuassa Moi mobiili näyttää tarkan datan käyttömäärän kuukauden varrella.

Ennen kuin investoi siis sinne jykevimpään nettipakettiin niin vahva suositus miettiä ainakin suurinpiirteiset vastaukset seuraaviin kohtiin; kuinka usein käytät päivässä wifiä, mihin käytät nettiä (videot, leffat vai kevyempi somettelu), paljonko olet käyttänyt dataa edellisinä kuukausina, kuinka nopea netti tulisi olla ja tarvitsetko nettiä paljon koko EU-alueeen mittakaavassa.