Laajakaista – kiinteä laajakaista hintavertailu

Kolmas nettimuoto puhelinliittymien ja mobiililaajakaistan rinnalla on kiinteä laajakaista. Se varmistaa, että myös kotona pääsee surffailemaan kovimmilla aalloilla. Liikkuva laajakaista kulkee siis nimensä mukaisesti ja lupailemana vauhdissa mukana kun taas kiinteä netti on paikkasidonnainen.

Telkkari on tänä päivänä netissä ja suoratoistopalvelut kuten Netflix tai HBO monelle arkipäivää. Operaattoreiden omat viihdepalvelut kuten Elisan Aitio tuovat vielä oman lisänsä tähän minkä takia nopea ja tasalaatuinen netti on yhä arvokkaampi ominaisuus kotona. Moni tekee myös töitä kotoa käsin joten tasaisen määrätietoisesti virtaava, katkeamoton netti on monen kodin elinehto.

Kokosimme laajakaistapaketit samalle sivulle joten vertailutaulukon avulla saa selkeämmän kokonaiskuvan mahdollisuuksista asian tiimoilla.

Laajaista Elisa littymävertailu

Laajakaista hintavertailu

WP Table Builder

Kiinteä laajakaista vs. mobiililaajakaista

Vai molemmat. Entä millainen netti puhelimeen? Siinä kokonaisuus jota kannattaa puntaroida grammojen tarkkuudella sillä pienellä extra vaivalla ja ajankäytöllä voi säästää tuntuvasti euroja kuukaudessa. Puhumattakaan vuodessa. On kiva ja etenkin helppo valita kaikkiin paketteihin rajattomat ja nopeimmat nettiliittymät. Ennaltaehkäistä siten hitaan netin aiheuttama turhautuminen ja pelata varman päälle. Fiksuilla kikkailuilla pystyy kuitenkin kohdistamaan parhaimman netin oikeisiin puitteisiin ja sitä kautta lunastaa säästöt sukanvarteen.

Kiinteän laajakaistan kilpailuvaltti on tasaisempi netti eli etätyöntekijät, netissä pelaajat ja suoratoistopalveluiden määrätietoisimmat kuluttajat kiittävät tässä kohtaa. Toki netin nopeuksissa on valinnanvaraa ja vaikuttaa siten toteutuneisiin nopeuksiin, mutta lähtökohtaisesti – kiinteä laajakaista on usein vankempi. Ja mitä enemmän käyttäjiä taloudessa sitä jämäkämpi katse kiinteään laajakaistaan, koska mobiililaajakaista on herkkä verkon kuormitukselle.

Mutta. Mobiililaajakaistat on sähäköitynyt viime aikoina vankemmiksi joten vahvaa harkintaa kannattaa käyttää myös ajatukselle skipata kiinteä ja satsata liikkuvan laajakaista + puhelinliittymän yhtälöön.

Riippuu täysin siis oman netin käytön puitteista. Mobiililaajakaistat on hinnoiltaan jonkin verran kevyempiä joten kikkailu on suotavaa. Kiinteän laajakaistan haaste on myös se, että pakettien saatavuus on täysin riippuvainen kuuluvuusalueesta. Esimerkiksi Telian valokuituliittymä on nopeudessa ylivoimainen ja ohittaa kaiken mahdollisen, mutta on saatavilla rajoitetusti.

Suuntaviivat kiinteän laajakaistan hankinnan tueksi

  1. Netin nopeus ja tasaisuus – mihin käyttöön nettiä kotona tarvitset?
  2. Montako käyttäjää jakaa saman netin?
  3. Käytätkö nettiä ainoastaan kotona vai tarvitko sen myös aina mukaan? Vai molemmat.
  4. Millä laitteella/missä käytät eniten nettiä?
  5. Onko taloyhtiössä jo valmiiksi kiinteistöliittymä

Kiinteän laajakaistan kohdalla on pieni jarru joka saattaa rajata hyviä diilejä ulos. Pakettien saatavuus nimittäin riippuu puhtaasti kuuluvuusalueesta. Esimerkiksi valokuitunetti joka käytännössä on ohittamaton ei kaikesta hypetyksestä huolimatta ole joka alueella edes saatavilla.

On kuitenkin hyvä tutkailla vaihtoehtoja läpi kiinteiden laajakaistojen osalta ja siten rakentaa omiin käyttöpuitteisiin ihanteellisin nettikokonaisuus.

Keskitä, keskitä ja vielä kerran keskitä

Suurimmat operaattorit tarjoavat laajakaistoihin pakettidiilejä joissa saa esimerkiksi liikkuvan ja kiinteän laajakaistan kimppahintaan eli hennommalla laskutuksella. Vastavuoroisesti jos käyttäjällä on jo ennestään jokin muu liittymä operaattorin kautta saa laajakaistan kanta-asiakas hintaan- Esimerkiksi Telia ojentaa tällaisen palkinnon.

Ehkä tyypillisin pakettidiili tehdään viihteen puolella jolloin kiinteän laajakaistan päälle saa käytännössä nimellisellä korvauksella viihdepaketin. Elisan laajakaistaan on muun muuassa saatavilla eri versioita tästä yhdistelmäpaketista.

Kokonaisuus siis ratkaisee erityisesti laajakaistojen kohdalla ja siksi kasasimmekin kaikki liittymämuodot samalle sivustolle. Kiinteän laajakaistan diilit on koottu tänne helpottamaan tuota suunnistusta liittymien tiheässä metsässä, mobiililaajakaistoista on oma vertailutaulukko ja puhelinliittymistä etusivulta löytyvä listaus.

Mitä enemmän palveluja tarvitsee sitä suuremmalla painoarvolla kannattaa tarkastella pelkkien liittymien sijaan kokonaisuutta. Lisäpalvelut, asiakaspalvelu, keskittämisedut ja asiakkuuden hallinnointi.. Seikkoja jotka pehmentävät arkea ja ennenkaikkea sitä kokonaisuutta.

Muista siis vertailla yksittäisten liittymien lisäksi operaattoreita.