Mobiililaajakaista (mokkula)

Aina ei puhelimen netti yksistään riitä. Käytössä saattaa olla luurin lisäksi tabletti tai läppäri jotka kulkevat puhelimen lailla matkassa mukana. Netin tarvitsee ehkäpä kaikkiin laitteisiin joten rinnalle on saatava tukijoukkoja. Mobiililaajakaista täydentää silloin nettiperhettä.

Vaihtoehtoja riittää joten olemme koonneet tälle sivulle kaikki parhaimmat liikkuvat laajakaistat eli mokkulat yhteen nippuun. Vertailutaulukon turvin on helpompi muodostaa kokonaiskuva markkinoilla olevista paketeista ja siten täydentää sitä omaa nettitarvetta. Tälle sivulle onkin koottu mobiililaajakaista-diilit, puhelinliittymät löytyy etusivulta ja kiinteille laajakaistoillekin on oma nurkkansa. Kaikki tarvittava tieto on siis aivan nenän edessä, käsien ulottuvilla.

Parhaat mobiililaajakaistat

Mikä on mobiililaajakaista tai mokkula ja miten se oikein toimii?

Mobiililaajakaista tunnetaan myös lempinimellä mokkula tai liikkuva laajakaista. Se on sim-kortin kautta toimiva nettiyhteys joka ei ole paikkaan sidottu vaan kulkee matkassa mukana. Laitteesta riippuen tuo sim-kortti asennetaan suoraan laitteeseen tai vaihtoehtoisesti USB-tikun eli mokkulan kautta.

Yhteys toimii matkapuhelinverkossa eli pelkkä signaali riittää. Operaattoreiden kuuluvuuskartat antaa suuntaviivoja siihen kuinka vahvana tuo netti sitten eri alueilla toimii. Valon nopeuksiin ei mobiililaajakaistoilla välttämättä aivan yllä sillä tuohon netin nopeuteen vaikuttaa monta muutakin seikkaa.

Oman laitteen tulee tukea 4G verkkoa jotta mainostettuihin maksiminopeuksiin voi päästä. Luonnollisesti omasta sopimuksesta kannattaa myös tarkistaa kuinka nopean netin on siihen valinnut. Pakettien erot tulevat yleensä netin nopeuksissa joten jos netti matelee voi olla hyvä idea päivittää se sähäkämpään. Liikkuva laajakaista on myös herkkä verkon kuormitukselle joten kun verkon käyttäjämäärä on ruuhkainen myös netti hidastuu.

Esimerkiksi kiinteä laajakaista on vakaampi ja siten vahvempi peittämään jos nettiin tulee hetkellisiä jarruja tai muita mutkia.

Paras liikkuva laajakaista – ohjeet vertailuun

Hyvänä ensistrategiana on tutkailla omaa puhelinlaskua ja sitä miten paljon oma netin käyttö painottuu puhelimelle. Operaattorit antavat nykyään hyvinkin yksityiskohtaista tietoa liittymien käytöstä ja esimerkiksi Moi operaattorin asiakkaat pääsevät seuraamaan datan käyttöä reaaliaikaisesti Mun Moi – palvelusta.

Seuraavaksi kannattaakin peruutella hieman taaksepäin ja tarkastella omaa netin käyttöä kokonaisuuden kannalta. Kuinka monta laitetta on käytössä ja millaiseen käyttöön laitteita hyödyntää. Perus arkisurffaukseen riittää usein hitaampi netti kun taas etätyöskentelyyn ja leffojen katselijoille vauhti on arvokkaampi. Hyvä työkalu onkin miettiä kuinka monelle laitteelle tarvitsee liikkuvan netin ja mikä painoarvo on netin nopeudella. Maksiminopeudet huitelee yleensä asteikolla 50-300Mbit/s ja mitä suurempia tiedostoja latailee, useammin leffoja katselee tai herkemmin netin pätkiminen turhauttelee niin vauhtia lisäillä sitten sen mukaan.

Mobiililaajakaistat jakaantuu operaattoreilla aika selkeisiin pinoihin. Pienempään käyttöön on minipaketteja joissa surffataan datakaton rajoissa tai laskutellaan simppelisti käytön mukaan. Vastavuoroisesti rajaton käyttö puskee täydet resurssit loputtomaan kuukausittaiseen surffailuun. Pelkistetysti mobiililaajakaistoja löytyy esimerkiksi seuraavanlaisissa puitteissa

  1. Rajaton netti kotimaassa – nopeudessa valinnanvaraa
  2. Vuorokausimaksullinen rajaton netti 0,99€ / vrk + 2,90/kk
  3. Rajaton netti kotimaassa + erillinen EU-datapaketti
  4. Mini mobiililaajakaista 1Gt / kuukaudessa

Osa operaattoreista sisällyttää myös kiinteän määrän dataa EU/ETA-alueelle joten sitä silmällä pitäen kannattaa myös tarkastella vaihtoehtoja. Mukava lisä sinänsä ja tuo joustoa omaan liikkumiseen, mutta wifillä toki pärjää kotimaan rajojen ulkopuolella ruhtinaallisesti. Vinkki vitosena siis tämä ja myös se, että Elisa Saunalahti on tuonut ensimmäisenä myyntiin 5G mobiililaajakaistan. Vaikka vitosen verkkoa ei olekaan vielä olemassa niin tuo mobiililaajakaista toimii kuitenkin 4G verkossa ja vielä hämmentävällä 600 Mbit/s nopeudella. Ylivoimaista nopeutta kilpailijoiden keskellä.

Puhelinliittymän kylkeen löytyy siis hyvinkin kattavasti vaihtoehtoja vahventamaan oman netin arsenaalia. Siksi kannattaakin kartoittaa huolellisesti netin tarve kokonaisuudessaan. Moni pärjää puhelimen netillä ja kodin kiinteällä laajakaistalla vallan hyvin eikä liikkuvaan laajakaistaan ole edes tarvetta. Sinä tiedät parhaiten.

Vertailutaulukko on koottu juuri tätä hetkeä varten joten kun pohjakartoitus on hahmoteltu niin kokonaisuutta on helpompi raamittaa itselle parhaimmaksi.

Kokonaisuus ratkaisee – keskittämällä kerää hurjasti säästöä sekä etuja

Kun nettiä tarvitsee useammalle laitteelle nousee keskittämisen arvo aivan uusiin sfääreihin. Mitä enemmän saa saman katon alta sitä sulavampaa on kaikkien liittymien hallinnointi ja siten oma arki. Vahva suositus onkin tarkastella aina mitä muita lisäpalveluja tai etuja operaattorit tarjoavat käyttäjille. Laitteita voi saada huokeammin ja kuluttomilla, pidemmillä maksuajoilla. Liittymien yhteyteen saa viihdepaketteja, vaihtodiilejä ja lisäliittymiä edullisemmin.

Jokaisella operaattorilla on asiakkaille nykyään oma verkkopalvelu mistä pystyy omia tietoja hallinnoimaan. Hienosäätöä onkin sitten siinä kuinka paljon niitä pystyy itse muokkaamaan tai kuinka pitkälle tietoa hankkimaan. Ylipäänsä asiakaspalvelu sekä tiedon määrä nettisivuilla on tärkeä navigaattori siihen kuinka vaivatonta asiointi operaattorin kanssa tulee mahdollisesti olemaan. Esimerkiksi Elisalla on Live Chatin lisäksi OmaGuru-palvelu jonka kautta saa tukea ja apua teknisiin pulmiin.